Sjamanisme

Het verschijnsel Sjamanisme 

Hoewel het woord sjamaan aanvankelijk alleen voorkwam bij de tungusische volken van Siberië, werd de term eind negentiende eeuw door antropologen gebruikt voor alle mensen van Siberische volken die in trance raakten en met geesten communiceerden. In 1951 verscheen het boek van de Franse godsdienstwetenschapper Mircea Eliade: Shamanism archaic techniques of ecstasy. Eliade beperkt zich in zijn beschrijving van sjamanisme niet langer tot de Siberische volken maar introduceert de term voor alle natuurvolken waar mensen het in trance gaan gebruiken om daarmee contact te maken met de geestenwereld.

Hiermee kwam er wereldwijd aandacht voor het verschijnsel sjamanisme. In onze tijd treffen we nog sjamanisme aan bij de zogenaamde natuurvolken: de indianen in Amerika, de aboriginals in Australië, de toverdokters in Afrika, de tungus in Siberië, de huna op Hawaï, enzovoort. 

Sjamanisme in de geïndustrualiseerde wereld 

Een geheel nieuwe betekenis kreeg sjamanisme door de antropoloog Michael Harner. Zijn boek: The Way of the Shaman verscheen in 1980. Volgens Harner kan in principe iedereen de sjamanistische technieken leren en gebruiken om zelf in contact te komen met de geesten. Daarmee was de weg gebaand voor het gebruik van sjamanisme in de geïndustrialiseerde wereld.

Vanaf die tijd kwam er een stroom medicijnmannen/sjamanen uit Noord-Amerika naar Europa en Nederland om workshops, trainingsweekenden en gastcolleges te geven. Sjamanen uit alle delen van de wereld volgden. 

De verspreiding van neo-sjamanisme 

In Europa zorgden vooral de Amerikaanse antropoloog Jonathan Horwitz, de Deense Anette Høst en de Hongaar Joska Soos voor de verspreiding van het neo-sjamanisme en voor introductie van de oeroude technieken in ons westerse leven. Inmiddels zijn er enige tientallen Nederlandse sjamanen en neemt de stroom af van traditionele sjamanen, die naar het westen komen. Daan van Kampenhout en Roelien de Lange zijn belangrijke inspirators voor het (neo)-sjamanisme in Nederland. Contact